Mentaliteit = Identiteit

Van Tilasmi Frigge van De Ommekeer

De massamedia zijn net als de politici van mainstream-partijen onze vijand geworden, zo ziet iedereen in die zich breder informeert. Lullig om dat te moeten constateren. Of het zich nu als ‘links’ of ‘rechts’ identificeert. Het is 1 pot van het zelfde nat van wat filosoof Tom Zwitser al de ‘Heerlijke Platte Wereld’ noemde.

Ze projecteren enkel een politieke dimensie, dus een horizontale relatie tussen mensen waarin enkel ‘macht’ een rol speelt. En ze bewaken een blinde vlek voor de spirituele dimensie achter de dagelijkse realiteit, het verticale. Dat is Niveau 3 uit de Cursusus Bullshitdetectie, die voor mensen met antenne voor geestelijke zaken niettemin vaak als olifant in de kamer herkenbaar is.

Massamedia kweken massamensen.

Zo zie je dat massamensen bij ‘ik vind de aarde heel belangrijk’ eigenlijk zeggen ‘ik vind mezelf zo belangrijk, mijn ego is van planetaire proporties’. Want ‘de aarde’, wat is dat?  Jouw kleine stukje aarde? Of zelfs de hele wereldbol?

Onze webzijde Interessante Tijden wil als Studiecentrum voor Natuurlijke Historie een alternatief bieden voor het journonarcisme. Omdat ik ook al ruim 10 jaar geen krant meer lees, noch televisie kijk of radio luister.

Moderne massamedia houden je bang, dom en kinds, kweken letterlijk Waarden-loze mentaliteit en valse persoons-identificatie.

Je kunt dus prima zonder ‘het nieuws’, de dagelijks door spindoctors en persbureaus uitgebraakte selectie van wat je geacht wordt belangrijk te vinden, al die ‘meningen’ kunnen me ook gestolen worden, gebaseerd op een wereldbeeld van de natte krant en televisie, bedoeld om ‘het ego’ op de voorgrond te zetten. ‘Ik vind’…

‘Het Nieuws’ is op zijn best overhaaste historie overgoten met een saus van agitatie.

Dus lezen we liever boeken van experts, klassieke werken, en de betere ‘Nieuwe Media’ die doen wat de mainstreammedia nalaat: Verder kijken, vanuit een consequente visie op mens en wereld, een andere mentaliteit dan die leugenachtige rotmedia, of ze zich nu NOS noemen of Telegraaf.

Al dat spul dat de discussie – voor of tegen maakt niet uit- in het gewenste karrenspoor houdt, de realiteit platslaat tot politisering met altijd ‘meer overheid’ als uitkomst.

De Bullshitdetector is niet altijd even begrijpelijk, maar weet altijd wel wat hij bedoelt

Je moet wat meer je best doen voor mijn verhalen en schrijven, zal niet alle taal en woordkeuze direct op waarde schatten. In de mainstreammedia is voor afwijkende taal geen ruimte meer, als ik ff hashtag mag opmerken, men schrijft uit angst voor de lezer die snel weg zal lopen.

‘Leestijd x minuten’…

Maar daarin, de moeite willen nemen, in de wil ligt ook de crux. Wie ‘gemakkelijk’ wil, die kiest voor een andere beschavingsnorm dan iemand die moeite wil doen.

Denk dus minder in ‘standpunten’ alsof je daarop een identiteit bouwt. Een mening is een voorbarige conclusie die verandert bij ander bewijs. Hoe vaak heb ik afgelopen jaren al een mening moeten bijstellen, omdat je nieuwe kennis opdeed en dacht ‘hee, ik dacht dat het zo zat, maar zo had ik het nog niet gezien.

Een mening die je uitdraagt als verbaal kledingstuk, dat kan dus geen identiteit zijn. Dan ben je ‘ik’-gefocust, ‘zie mij’ en dus modernist. Geen klassiek mens, want dan streef je juist naar ego-verzaking.

Je ‘ik’ wordt bij geestelijke volwassenwording steeds minder relevant. En dat is dagelijks oefenen, een lastige opgave, een inspannning.

Je Mentaliteit is dus je Identiteit, iets waarin je pas groeit door weerstand te overwinnen. Daarom geldt bij onze Cursus Bullshitdetectie ook Regel NUL als startpunt: de WIL, bereidheid, liefde voor waarheid die aan alle waarheidsvinding vooraf gaat.

Een spiritueel vertrekpunt dus, en dan pas krijgt je leven ook een vorm van zin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *